אסרטיביות
אסרטיביות – היסוד הרביעי להערכה עצמית וביטחון עצמי
כמו תמיד אזכיר שלפני שאפשר להתחיל לתרגל אסרטיביות לבניית בטחון עצמי וערך עצמי, עלינו קודם להבין מהי אסרטיביות.
הבסיס של אסרטיביות הינו הכבוד שאני רוחש לצרכיי, רצונותיי, ערכיי וחיפוש נתיבים לבטאם בחיים.
קל להבין את המושג ע"י היפוכו: כניעה לפחד ונסיון מתמיד לא להתבלט, כך שכל מה שאני, נותר חבוי ולא מבוטא. לא לשתף בדעותיי כאשר הן מנוגדות לדעות של האחר. לעשות מניפולציות, לנסות להשתייך ולרצות אחרים.
התנהגות אסרטיבית אינה לוחמנית ואגרסיבית, אלא פשוט "עמידה על שלי" באופן חופשי, ולכבד את עצמי בכל המפגשים האנושיים. לסרב לזייף בשביל להיות אהוב.
אסרטיביות הינו לחיות באוטנטיות. לדבר ולפעול מתוך אמונותיי העמוקים כדרך קבע (אך כמובן תוך שמירה על גמישות, כך שאם אדם חמוש שודד אותי, איני חייב להגיד לו כל מה שאני חושב..)
אם כן, אסרטיביות בריאה מתחשבת בקונטקסט. כלומר ההתנהגות שראויה כאשר אני משחק עם ילד על הרצפה, שונה מהתנהגות ראויה בחדר הישיבות במקום העבודה. לכבד הבדל כזה אינו הקרבת האוטנטיות שלי – זה פשוט להישאר ממוקד במציאות.
אסרטיביות לפעמים מבוטאת ע"י נתינת מחמאה למישהו שמגיע לו, ולפעמים, מבוטאת בשתיקה נימוסית המסמנת חוסר הסכמה. לפעמים היא מבוטאת ע"י סירוב לצחוק מבדיחה חסרת טעם.
במקומות עבודה זה לא תמיד אפשרי לבטא את כל המחשבות שלך, ואין זה נחוץ. חשוב שאתה תדע מה אתה חושב – ולהישאר אמיתי.
איך אסרטיביות וחוסר אסרטיביות נראים?
* יש אנשים העומדים והולכים כאילו אין להם זכות למרחב שהם תופסים, ויש המדברים כאילו כוונתם שלא ישמעו אותם. אחרי שהם לומדים לנוע ולדבר עם יותר ביטחון, הם מדווחים (לאחר חרדה ראשונית) על יותר בטחון עצמי וערך עצמי.
התנהגות כזו לא תמיד זה כל כך בולטת לעין. ישנם אלפי שתיקות שנשכחות, כניעות, חוסר ביטוי של רגשות ודעות ששוחקים יותר ויותר את הכבוד העצמי. כך אנו פוצעים את עצמנו. זה לא העולם שעושה זאת.
* כששואלים אותך איך אהבת סרט מסוים, ובשביל לא להראות "לא קול", את/ה עונה במקום "אהבתי את זה, הסרט נגע בי עמוקות" – תאמר/י "לא רע".
* אתם שומעים הערה גזענית שגורמת לכם להתכווץ בפנים, ואתם אומרים לעצמכם "מה זה משנה הוא סתם מטומטם". אך הבטחון העצמי והערך העצמי יודעים בדיוק מה זה משנה.
* אשה המפחדת לטלטל את הספינה של נישואיה. אמא שלה אמרה לה שאישה טובה תמיד תומכת בבעלה, אם הוא צודק ואם לא. ואינה קולטת שהשורש של רגש האשמה שלה הינו ידיעתה הפנימית שהיא בוגדת בעצמה.
בשלב זה המשמעות של אסרטיביות כבר הרבה יותר ברורה, ואפשר כבר לעבור לתרגול למי שמעוניין להעמיק קצת יותר, יכול לעבור עכשיו לדף המרחיב יותר על אסרטיביות (ראה/י תפריט כחול).
(מבוסס על the six pillars of self esteem של נתניאל ברנדון)