דימוי עצמי
הצעד הראשון לשיפור דימוי עצמי – לקיחת אחריות עליו
רבים חשים חוסר ביטחון עצמי ומבינים שיש לכך קשר עם דימוי עצמי נמוך ומתחילים להתעניין בדרכים להעלות ולשפר את הדימוי העצמי שלהם.
למרות שקל לראות שיש קשר בין דימוי עצמי לבין ביטחון עצמי, הנושא מעט מורכב וגורם לרבים בלבול רב.
במאמר זה אנתח את המשמעות של דימוי עצמי כדי ליצור בסיס ברור והגיוני שיאפשר לכם לשפר דימוי עצמי מבלי להרגיש שאתם משקרים לעצמכם.
כדי להבין את המשמעות של דימוי עצמי חשוב גם להבחין בין דימוי עצמי לבין ערך עצמי. דימוי עצמי זו רשימת התכונות והאיכויות שאני מייחס לעצמי. ערך עצמי זה הערך שאני מייחס לתכונות ולאיכויות הכלולות ברשימה של הדימוי העצמי.
כאשר אתם חושבים שיש לכם דימוי עצמי נמוך למעשה כוונתכם שהערך שאתם מייחסים לתכונות שלכם הינו נמוך. כלומר דימוי עצמי הוא בסך הכל תמונה, לעומת ערך עצמי שהוא מה שאתם חושבים על התמונה.
אם כן אתחיל באמירה מפורסמת של פסיכולוגים על דימוי עצמי: "דימוי עצמי, אינו רק מה שאדם חושב על עצמו, אלא גם מה שהוא חושב שאחרים חושבים עליו."
מה שנותן חיים לאמירה הזו הינה המחשבה, שאם אנשים תופסים אותי בצורה מסוימת, זה עשוי להיות נכון ואוביקטיבי יותר ממה שאני אחשוב על עצמי, ובכל מקרה האופן שאחרים תופסים אותי, ישפיע על מערכות היחסים שלי, ודרך זה חיי ויכולתי להצליח בהם, יושפעו.
כך, מה שאני חושב שאחרים חושבים עליי, משפיע על מה שאני רואה כשאני מסתכל על האפשרויות הפתוחות בפניי, על מה שנראה אפשרי עבורי.
מאחר ורבים גם מגדירים את עצמם על סמך האפשרויות שלהם, על סמך ההצלחות והכשלונות שלהם, אלה שקרו ואלה הצפויים להם (על פי תפיסתם) – כך נוצר הקשר בין מה שאני חושב שאחרים חושבים עליי, לבין מה שאני חושב על עצמי.
אם כן, אני מסביר כיצד נוצר החיבור, בין איך שנדמה לי שאחרים חושבים עליי, לבין דימוי עצמי (התמונה) שאני מחזיק על עצמי, דווקא כדי לעזור לכם לנתק את הקשר הזה.
הסיבה לכך היא שכל עוד אתם קושרים את מה שאתם חושבים שאחרים חושבים עליכם, לבין דימוי עצמי שאתם מחזיקים על עצמכם, אינכם לוקחים את האחריות, לראות את האמת על עצמכם, בעצמכם.
וכל עוד אתם לא לוקחים את האחריות הזו, אינכם יכולים לחוות ביטחון עצמי ואינכם יכולים לחוות ערך עצמי. זאת מאחר והדעה שיש לכם על עצמכם – דימוי עצמי – תלוי במוחות של אחרים, אינכם יכולים לסמוך על המוח שלכם שיעשה את העבודה.
בהקשר הזה, הכוונה ב "לראות את האמת על עצמכם", הינה לדאוג לכך שהדימוי שיש לכם על עצמכם, יהיה תואם להתנהגויות ולמניעים שלכם בפועל. (אני מתעלם כאן ממה שקרוי דימוי גופני או דימוי של הופעה חיצונית, אתייחס לכך במאמר נפרד) המניעים שלכם הם מה שגורם לכם לפעול כפי שאתם פועלים, והם לא תמיד מובנים מעליהם.
פעמים רבות אנו נייחס לעצמנו מניעים שנשמעים טוב, אך הם שקריים. למשל כשאנו נמנעים להגיד למישהו משהו כדי לא לפגוע בו. פעמים רבות המניע האמיתי לכך שאיננו אומרים את אשר על ליבנו, הינו שאנו פוחדים שהוא יפגע בנו כתגובה, או שסתם איננו רוצים להסתבך.
אך אנו אוהבים להעמיד פנים כמה אנו טובי לב ולא רוצים לפגוע באף אחד. (אין כוונתי כמובן שאיננו עושים דברים מטוב לב – זו רק דוגמה)
הכוונה בלקיחת אחריות על ראיית האמת על עצמכם, הינה קודם כל מוכנות לבדוק בכל רגע (למשל כשמישהו אומר לכם משהו עליכם) האם הסיפור שאתם מספרים על עצמכם (לעצמכם ולאחרים), באמת מתאים להתנהגויות שלכם בפועל ולמניעים האמיתיים שלכם.
מכאן אתם יכולים גם להבין שאין הכוונה כאן שתפסיקו להקשיב ולשקול דברים הנאמרים עליכם.
מעבר למוכנות לבדוק את עצמכם בכל רגע, לקיחת אחריות כוללת גם בדיקות מקיפות, מידי פעם, שבהן תבדקו מה אתם חושבים על עצמכם (זהו חלק מהדימוי העצמי שלכם), ותשוו זאת להתנהגויות ולמניעים שלכם. (ככל שמודעותכם העצמית עולה, כך בדיקות אלו יהיו מדויקות יותר).
כדי לדעת את המניעים האמיתיים שלכם, תהיו חייבים להיות מאוד כנים. תצטרכו לשאול את עצמכם, "למה באמת התנהגתי ודיברתי כפי שעשיתי?", "מהו הדבר שהפעיל אותי?" "האם פעלתי מתוך כאב כלשהו?", "האם פעלתי מתוך פחד, אנוכיות?", "האם אני פועל מתוך כאב ופחד לעיתים קרובות?", וכן הלאה.
ככל שתהיו כנים עם עצמכם, ותדאגו לכך שהדימוי העצמי שלכם יהיה קרוב ככל האפשר למציאות, כך היכולת שלכם להשתנות ולהשתפר תגדל פלאים. ועוד לפני שתשתפרו תרגישו תחושת ביטחון עצמי , ותחושת ערך עצמי מכיוון שאתם כנים, מכיוון שאתם אמיצים, מכיוון שאינכם משקרים לעצמכם. המוח שלכם יוכל כך לסמוך על עצמו.
חשוב להבין שכאשר אתם משקרים לעצמכם יש חלק במוח שיודע זאת ובמצב כזה המוח לא יכול לסמוך על עצמו, ואז אתם לא יכולים לסמוך על עצמכם, מה שיגרום לכם לחוש חוסר ביטחון עצמי!
מצד שני בהקשר זה חשוב להזכיר גם להישמר מפני המלכודת הקרויה "כאילו כנות".
אם כן, איך כל זה עוזר לכם לשפר דימוי עצמי? (שוב, כוונתכם האמיתית הינה לשפר ערך עצמי)
ראשית כמו שציינתי יכולתכם להשתפר תתחזק. למעשה רק כאשר אתם מודעים למצבכם האמיתי, תוכלו להשתנות. אי אפשר להתקדם ממקום שאתם לא נמצאים בו. לכן קודם כל עליכם לדעת את מקומכם.
שנית ככל שתראו בבהירות את עצמכם תוכלו לקחת אחריות גדולה יותר על מי שאתם ועל איך שתרצו לחיות.
בנוסף תוכלו לגלות מחדש את כל האיכויות הטובות שבכם, להכיר בהם ולהעריך אותם, מבלי להרגיש שאתם משקרים לעצמכם.
כלומר בעקבות העובדה שאתם לוקחים אחריות על מה שאתם חושבים על עצמכם, תהיה לכם תמונה שלמה ובהירה שתאפשר לכם להעריך את עצמכם.
כך תוכלו לסמוך על עצמכם שהערכה החיובית שלכם על עצמכם אינה ניסיון נואש לשכנע את עצמכם לחשוב מחשבות חיוביות, שאינכם מאמינים בהן באמת.
ולבסוף גם תאהבו את עצמכם על כך שאתם חשים ביטחון עצמי שנולד מלקיחת האחריות הזו.
לסיום אבהיר, שאת הדימוי העצמי אפשר לשפר או ע"י שיפור תכונות ואיכויות או ע"י הכרה בתכונות ואיכויות קיימות.
כל ניסיון לשפר את הדימוי ע"י חשיבה חיובית שאינה נובעת מתוך לקיחת האחריות שהוסברה, רק מזיקה יותר, והתחושה שאני משקר לעצמי, בכל פעם שאני חושב על עצמי מחשבה חיובית, הולכת וגוברת.